Border Collie


Graničarski koli, poznatiji pod engleskim nazivom Border Collie ili jednostavno 'border', radni je pas, stoljećima uzgajan da bude desna ruka pastirima. Ovčarski instinkt je i dalje vrlo izražen iako mu ovčarenje više nije primarna zadaća. Kažu da je najinteligentnija pasmina, a zbog velike želje za radom, uz pravilnu socijalizaciju i trening može se osposobiti za sve uloge. Jedna je od najpopularnijh sportskih pasmina, najzastupljenija u sportovima poput agilityja i frizbija.

Karakteristike

Vjeran, marljiv ovčarski pas, velike prilagodljivosti. Graničarski koli je žustar, s velikom količinom izdržljivosti i odlučnosti. Inteligentan je, brzo uči, lako ga je i zabavno trenirati. Dobrog je temperamenta i naravi. Odan je, posvećen i nježan prema svojoj obitelji. No, bez obzira na sve ove dobre osobine, nije pas koji će odgovarati svakome jer mu treba visoka fizička i psihička stimulacija (trčanje, biciklizam, planinarenja, trikovi,treninzi poslušnoti, agilty, spasiliački treninzi...). Ono što je važno naglasiti za graničarske kolije je da su jako aktivni te da zahtijevaju isto takve vlasnike.

Graničarski koli je srednje velik pas duže ili kratke dlake, atletske građe. Skladno građen, plemenitih obrisa, elegancija i savršen sklad kombinirani su s dovoljno mase da pas daje dojam velike izdržljivosti. Za Graničarskog kolija karakterističan je način kretanja, ali i pogled pri ovčarenju. Standardom FCI-ja je dozvoljene su gotovo sve boje, ali bijela ne smije prevladavati. Najpoznatiji su crno-bijeli psi.

Standard pasmine ››

Rough Collie


Još ga zovu i škot ili koli.
Dugodlaki škotski ovčar je blag, umiljat i vjeran pas. Inteligentan je, može biti odličan radni pas, kao i komičar bez premca. Posebno mu je razvijen osjećaj za porodicu i sretan je uz svog gospodara. Vrlo je odan i neizmjerno voli svoje vlasnike i svom vlasniku rado služi.

Karakteristike

Ostavlja dojam zadivljujuće ljepote i suzdržanog dostojanstva, snažan i aktivan, no bez nezgrapnosti i grubosti. Karakteristična je duga klinasta glava inteligentnog izraza lica. Prijateljski je naklonjen, bez traga nervoze ili agresivnosti.

Dolazi u tri boje: sable (žuto-bijela) trobojna i blue-merle. Bilo koja boja mora, u većoj ili manjoj mjeri, imati bijele oznake tipične za škotskog ovčara: bijeli ovratnik (u cjelini ili djelomično), bijela prsa, noge i šape, bijeli vršak repa. Na glavi i/ili njuški može biti bijela lisa. Dlaka je bujna, ali prati linije tijela. Pokrovna dlaka ja glatka i tvrda na dodir, podlaka je mekana, poput krzna. Šal i griva su vrlo bujni dok je dlaka na glavi i vrhovima ušiju kratka. Prednje noge imaju duge zastavice. Rep je bujan, dugačak i nisko nošen

Standard pasmine ››

Smooth Collie


"Kratkodlaki škot - jedna od najboljih odluka u mom životu!" - kažu sretni vlasnici koji su dali šansu ovoj prekrasnoj, rijetkoj pasmini. Originalni naziv je Smooth Collie, a hrvatski prijevod glasi kratkodlaki škotski ovčar. Koristi se i kratkodlaki koli, kratkodlaki škot, a u neobaveznom razgovoru nekad i samo kratko - smooth.

Karakteristike

Osim u duljini dlake, fizički se ne razlikuju od dugodlakih škotskih ovčara. Visoki su 51 - 61 cm u grebenu, mase 18 - 29.5 kg. Kao i dugodlaki škoti, dolaze u tri boje: sable, trobojna i blue-merle, s karakterističnim bijelim oznakama oko vrata, na prsima, nogama, glavi i vrhu repa.
Dlaka na tijelu je čvrsta i sjajna, duljine otprilike 2 - 5 cm s gustom poddlakom koja psa štiti od hladnoće i ostalih vanjskih utjecaja. Na glavi i nogama je vrlo kratka. Ne šiša se i ne trima. Linja se sezonski. Održavanje dlake je iznimno jednostavno jer zahvaljujući svojoj čvrstoći i teksturi ne zadržava prljavštinu i ne može se zapetljati. Posebna njega potrebna je jedino u razdoblju linjanja, jer tada ispada više dlake nego što većina novopečenih vlasnika očekuje.

Temperament je veseo i aktivan, nikad nervozan niti agresivan. Inteligentni su i motivirani, s velikom željom da ugode vlasniku, što ih čini odličnim materijalom za školovanje i razne kinološke sportove. Zdravlje im je u pravilu odlično, a životna dob 10-15 godina.

Primjeren vlasnik kratkodlakog škotskog ovčara je svatko sposoban za kvalitetan odnos sa psom i aktivne šetnje. Nisu za grube i autoritativne vlasnike, život u štenarama, kao ni stalan boravak na otvorenom. S obzirom da nisu skloni bježanju ni sukobima, prikladni su i za početnike.

Standard pasmine ››

Shetland Sheepdog


Šetlandski ovčar ili "šelti" (sheltie) kako ga najčešće zovu, izgledom najviše podsjeća na minijaturnog škotskog ovčara, međutim s ipak nekim suptilnim razlikama. U današnje vrijeme se uz izložbene ringove često natječu i u poslušnosti, a izuzetno su popularni u agilityju.

Karakteristike

Mali dugodlaki pas velike ljepote, bez traga nezgraponsti i grubosti. Odlikuje ga klinasta glava s inteligentnim izrazom, vrlo slična onoj škotskog ovčara. Uz standardne tri boje škotskih ovčara (žuto-bijela, trobojna i blue-merle), šetlandski ovčar može biti i crno-bijeli te crni s paležom. Karakteristične bijele oznake su česte, no nisu obavezne.

Aktivan je, oprezan i inteligentan. Odan i poslušan vlasniku, rezerviran prema strancima, ali nikad nervozan niti agresivan. Idealna visina u grebenu je od 35 do 37 cm.

Standard pasmine ››

Bearded Collie


Bradati koli, kraće zvan "birdi" (beardie) može biti vješt radni pas, ali i kućna maza. Dobroćudan je, inteligentan i brzo uči, umiljat je i živahan.

Karakteristike

Pas vitkog i gipkog tijela, nešto dulji u odnosu na visinu. Kreće se povezano i velikim iskorakom, uz minimalan napor. Poddlaka je meka i gusta, a vanjska dlaka duga, oštra, ravna ili blago valovita. Duga dlaka na njuški i oko nje stvara karakterističnu bradu po kojoj je pasmina dobila ime. Može se pojaviti u svim nijansama sive, crne i plave te smeđi ili boje pijeska. Kako sazrijeva, prolazi kroz nekoliko faza promjene boje dlake.

Po temperamentu su mirni i postojani, bez ikakve nervoze i agresivnosti. Vrlo su aktivni i uvijek željni igre i zabave. Visina u grebenu za mužjake iznosi 53-56 cm, a za ženke 51-53 cm. Težina im se kreće od 18 do 27 kg

Standard pasmine ››

Bobtail


Pas guste i bujne dlake s nepromočivom poddlakom, nadgrađenog stražnjeg dijela tijela (viši u križima nego u grebenu) i karakterističnog hoda koji podsjeća na medvjeđi.

Bezrepost je godinama bila tipična karakteristika ove pasmine, međutim uvođenjem zabrane kupiranja sve se češće viđaju psi s repovima. Umjesto tradicionalnog naziva bobtail uvodi se naziv staroengleski ovčar. Štenci oštenjeni bez repa u praksi su vrlo vrlo rijetki i najčešće s teškim zdravstvenim problemima.

Teže od 25 do 45 kg, visine u grebenu od 58 cm i više za mužjake, a od 56 cm i više za ženke. Rađaju se crno bijeli, međutim crna dlaka vremenom mijenja boju i kvalitetu te postaje siva. U prosjeku živi 10 - 14 godina. Spada u pse kojima treba mnogo kretanja i svakodnevne igre međutim ne možemo ih svrstati u hiperaktivne pse. Najvažnija im je blizina i kontakt sa vlasnikom. Mirna i stabilna narav čini ih idealnim obiteljskim psima.

Standard pasmine ››

Welsh Corgi Pembroke


Aktivan, inteligentan, brzo uči, Velški korgi - Pembroke je pouzdan pas kojeg je lako trenirati. Podjednako odgovara iskusnim i neiskusnim vlasnicima. Odličan je obiteljski pas i društvo. Vrlo je hitar i lajat će kako bi digao uzbunu ukoliko se nešto neuobičajeno događa.

Karakteristike

Velški korgi Pembroke ima nisko dugačko tijelo i uzdignute uši što pridonosi njegovom znatiželjnom i živahnom izrazu. Iako je malene građe, borben je i efikasan pas čuvar. Druželjubive je naravi, nije nervozan ili agresivan. Osjećajan je i dobro slaže s mirnijom djecom i obiteljskim ljubimcima. Svoju svjetsku slavu stekao je kao omiljena pasmina i ljubimac Kraljice Elizabete II. Ona je prvog korgija (Dookie) dobila još kao dijete od svog oca Kralja Georga VI, daleke 1933.


Nisko postavljen, jak, snažno građen, oprezan i energičan, odaje dojam snage i izdržljivosti u malom tijelu. Samopouzdanog izgleda, voli raditi. Druželjubiv je, nikada nervozan ili agresivan. Glava je lisičjeg oblika i izgleda s opreznim i inteligentnim izrazom, lubanja prilično široka i ravna između ušiju, s umjereno izraženim stopom. Nisko postavljen, kratke noge po mogućnosti ravne. Podlaktice prate zaobljenost prsnog koša. Široke kosti, snažne do šapa. Laktovi prisno priliježu uz prsdni koš, nikada labavi ili nepovezani. Visina približno 25,4 - 30,5 cm do grebena. Težina mužjaci 10 - 12 kg, ženke 10 - 11 kg.

Standard pasmine ››

Welsh Corgi Cardigan


Njegov šaljiv karakter, odanost, radost, šarm i privrženost koju posvećuje svom gospodaru, čine ga traženim.

Karakteristike

Podjednako će odgovarati iskusnom, ali i neiskusnom vlasniku pasa. Njegova inteligencija i činjenica da brzo uči olakšat će dresuru. Pun je duha i energije, živahan je, entuzijastičan i žestok. Odgovoran je i poslušan, ali neovisan i samovoljan.


Stabilan, robustan, pokretan, izdržljiv. Dug u odnosu na visinu. Rep sličan lisičjem produžava se u liniju tijela. Budan, inteligentan, uravnotežen, niti plašljiv niti agresivan. Glava po obliku i izgledu lisičja. Lubanja između ušiju široka i ravna, sužava se ka očima iznad kojih je blago zaobljena. Kratke noge, svakako tijelo mora raspolagati slobodnim prostorom iznad tla. Podlaktice blago zakrivljene i odgo­varaju zaobljenosti prsnog koša. Šape okrenute blago prema van. Idealna visina grebena 30 cm. Težina je proporcionalna veličini.

Standard pasmine ››

Prijavite se!

  • Pridružite nam se u Zagrebu na klupskom prvenstvu za britanske ovčare.
    Join us in Zagreb at the club championship for british sheepdogs.

Želite postati član?


Članom UDRUGE može postati svaki dobronamjerni ljubitelj pasa, koji želi raditi na ostvarenju zadataka UDRUGE.
Za sve detaljnije informacije vezane uz člansto kontaktirajte nas na broj mobitela 091/5403016 (Nataša Kovačić)

Pitanja?

Kontaktirajte nas: Nataša Kovačić: 091/5403016 Davor Javor: 091/1100919

Kontaktirajte nas i putem e-maila: british.sheepdogs@gmail.com